SR-71 Blackbird

Sposób na opór

11 lipca 2010, 10:44

Opływowe kształty samochodów i samolotów już dawno nie wystarczają do takiego zmniejszenia oporu powietrza, jakiego byśmy chcieli. Winne są niewielkie zawirowania na samym styki z powierzchnią pojazdu. Dotąd nie było teorii pozwalającej przywidywać ten chaotyczny czynnik.



Wyjaśnili, czemu z wodą whisky smakuje lepiej

21 sierpnia 2017, 12:53

Björn Karlsson i Ran Friedman, biochemicy z Uniwersytetu Linneusza w Kalmarze, wykazali, czemu niewielki dodatek wody wzmacnia smak whisky.


Anatomia mózgu

Skan mózgu pomoże w wyborze kariery

26 lipca 2010, 15:38

Doradztwo zawodowe to szczególna dziedzina. Poza umiejętnościami psychologicznymi i wiedzą doradcy stosuje się wszelkiego rodzaju testy do oceny umiejętności i predyspozycji. Amerykański uczony sugeruje, że można by je zastąpić lub uzupełnić skanowaniem struktury mózgu.


Opalanie nierówne z zasady

4 sierpnia 2010, 08:59

Uzyskanie jednorodnej opalenizny na całym ciele może być niemożliwe, ponieważ niektóre fragmenty skóry są bardziej oporne na opalanie od pozostałych (Experimental Dermatology).


Pierwszy rok w mieście przeżywają sikory z dłuższymi telomerami

11 września 2017, 12:16

Życie w mieście jest ciężkie dla młodych ptaków. Jeśli jednak przetrwają 1. rok, są mniej podatne na skutki stresu.


Tłuszczowy czujnik pH

27 sierpnia 2010, 10:13

By móc normalnie działać, komórka musi podtrzymywać odpowiednie pH. Dotąd naukowcy nie wiedzieli, za pomocą jakich mechanizmów odbywa się monitorowanie kwasowości/zasadowości, teraz okazuje się, że odpowiada za to wbudowany w błonę komórkową kwas tłuszczowy – kwas fosfatydowy.


Starzenie spowalnia postrzeganie upadków

11 października 2017, 10:56

Starzenie spowalnia postrzeganie upadków. Badania wykazały, że by zorientować się, że upadają, seniorzy potrzebują 2-krotnie więcej czasu niż młodzi ludzie. To opóźnienie zwiększa ryzyko poważnych urazów.


Podłoże neurologiczne depresji poporodowej

20 września 2010, 12:25

Mechanizmy neuronalne depresji poporodowej nadal pozostają w dużej mierze owiane tajemnicą, ale w ramach najnowszych eksperymentów wykazano, że zmagające się z nią świeżo upieczone matki inaczej przetwarzają negatywne emocje.


By jeść mniej, pokarmy powinno się nazywać posiłkami, a nie przekąskami

31 października 2017, 06:22

Kiedy produkty spożywcze reklamuje się jako przekąski, a nie posiłki, ludzie się przejadają.


Problemy pamięciowe starej pszczoły

20 października 2010, 10:05

Z wiekiem pogarsza się pamięć nie tylko ludzi i innych ssaków, ale i pszczół. Naukowcy doszli do takiego wniosku, badając wpływ starzenia na zdolność do odnajdowania drogi do ula (PLoS ONE).


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy